世界民族学人类学系列讲座(第77讲)
编辑:世界民族学人类学研究中心    已读:344次    发布日期:2016-12-12

黑泰的跨国族群网络

主讲人:宋美(Dr. Somrak Chaisingkananont),泰国诗琳通人类学研究中心研究员
主持人:龚浩群,中央民族大学世界民族学人类学研究中心副教授
时间:
12月12日(周一)晚上7-9点
地点:中央民族大学北智楼201会议室

主讲人简介:
  宋美博士(Dr. Somrak)现为泰国诗琳通人类学研究中心的研究员,新加坡国立大学东南亚研究所博士,泰国国立法政大学人类学硕士。目前的主要研究兴趣包括跨国主义族群、仪式、流行文化以及文化人类学等。她曾以英语、泰语为主要语言在国际学术刊物上发表多篇学术论文。

讲座内容:
  黑泰是说泰语的民族,他们生活在朱泰十二州地区(如今的老挝北部和越南西部)。自从曼谷王朝早期以来,他们与老挝的泰族一起被俘虏到暹罗,并定居在佩彻布里省。由于他们传统服饰的颜色,暹罗人称呼他们为“Lao Song”。他们有自己的语言和独特的文字系统。与泰国人和老挝人不同,他们以前不是佛教徒,而是崇拜各种精灵。
  越南和老挝建立新政权后,数千黑泰逃亡到泰国,后来又重新定居在法国、美国、加拿大和澳大利亚等地。美国的黑泰流散者在爱荷华州建立了泰族人研究中心,设法保护他们的文化与身份。在全球化时代,他们还创造了黑泰文字,以方便与生活在其他国家的同族进行沟通。本讲座的目标是探讨跨国黑泰族群网络的出现以及它对生活在泰国的黑泰的族群意识造成的影响。

The Black Tai (Tai Dam) is the Tai-speaking people who have lived in Sip Song Chu Tai (recently in northern Laos and western Vietnam). They were taken captive, along with other Lao Tai groups, into Siam since the early Ratanakosin period and settled in Petchburi Province and be known among Siamese as “Lao Song” or “Lao Song Dam” because of the color of their traditional dress.They have their own spoken language and distinctive system of writing. Unlike Thai and Lao peoples, in the past they were not Buddhists and strictly worshipped a variety of spirits.
  After the victory of communist regimes in Vietnam and Laos, thousands of Black Tai fled to Thailand and have later be resettled in France, USA, Canada and Australia.The BlackTai diaspora in the United States set up Tai Studies Center in the State of Iowa and attempt to preserve their culture and identities. In the age of globalization, they also create Black Tai fonts in order to communicate with their ethnic kin living in several countries. This research aims to explore the emergence of transnational Black Tai ethnic network and its impacts on ethnic consciousness of the Black Tai living in Thailand.