世界民族学人类学系列讲座(第84讲)
编辑:世界民族学人类学研究中心    已读:194次    发布日期:2017-4-5

战后日本猕猴的价值重估:旅游、农业破坏和野生动物保护

The Transvaluation of the Monkey in Postwar Japan:

Tourism, Crop-raiding and Wildlife Conservation

主讲人: Dr. John Knight 英国贝尔法斯特女王大学

主持人与评议人:中央民族大学世界民族学人类学研究中心 张海洋教授

时 间: 2017年4月7日15:00-17:00

地 点: 中央民族大学北智楼201会议室

讲座内容简介:

John Knight基于对日本野生动物旅游的研究认为,旅游可以增进人类与野生动物的和谐共存,因为旅游使原来被认为是农作物破坏者的野生动物转变成为吸引游客的旅游资源。野生动物对农作物的破坏会影响人们的生计从而导致野生动物保护工作难以得到当地人的支持。然而,旅游能够重塑野生动物与当地人生计的关系并使人们转变对野生动物保护的态度。John Knight研究以1950年代以来日本西部Ōita地区的野生动物旅游为案例,呈现了当地猕猴从公认的农作物破坏者转变成为重要旅游资源的过程。

Abstract

Drawing on monkey tourism in Japan as a case study, this paper addresses the claim that tourism can promote human–wildlife coexistence by turning crop-raiding animals into a commercial visitor attraction. Crop-raiding can have a highly negative effect on human livelihoods and tends to be corrosive of local support for wildlife conservation. But it is argued that tourism can recast the wildlife relationship to human livelihoods as a positive one and form the basis of a protective human attitude toward the animals in question. This issue is examined here through an example of wildlife tourism in Ōita in western Japan from the 1950s that was expressly represented as a transformation of the macaque monkey from farming pest into tourism resource.